Test: Jeg elsker min Bamix stavblender!
Piske, blende, rive,
Kraft90%
Kvalitet95%
Design90%
Garanti100%
Pris85%
  • Følelsen af kvalitet
  • Meget lydsvag
  • Æder hvad du smider den i
  • Prisen er høj, men den holder næsten evigt
  • Bordholderen fylder lidt meget og virker billig
92%Overall Score
Reader Rating: (5 Votes)
67%

Bamix DeLuxe blå chrome

Lad det være sagt med det samme. Denne artikel vil være gennemfarvet af, at dette er min yndlingsmaskine i køkkenet – Bamix stavblenderen. Jeg har endnu ikke oplevet, at den har måtte give op for en opgave, jeg har smidt efter den. Den æder sig simpelthen i gennem alt!

Men på trods af det, så skal jeg stadig nok komme med mine bud på de mangler, som den trods alt har et par stykker af.

Bamix stavblender har 2 hastigheder og kommer med et forskelligt antal tilbehør alt efter, hvilken pakke du har købt. Jeg har selv Swissline pakken, som har den store kraftige 200 watt stavblender, 1 liter kande med låg, minihakker og 3 blade – multifunktionsbladet, piskerbladet og blenderbladet. Den store Superbox har udover Swissline indholdet også 2 mindre blenderkander med låg, Slicesy (mini-foodprocessor) samt et kødhakker blad.

Jeg har efterfølgende investeret i både Slicesy og kødhakker bladet, som jeg begge har følt, at jeg har manglet undervejs i min rejse med Bamix.

Du kan også få mindre pakker end både Swissline og Superbox. Både med mindre tilbehør, men også med en mindre kraftfuld motor. Motoren kommer lige fra 120w over 140w, 160w, 200w, 250w og helt op til den store 350w motor. Skal man blot bruge en stavblender til at lave smoothies og blende en suppe, så kan man godt nøjes med 120-140w. Men til de større opgaver – og især hvis man vil anskaffe sig en Slicesy – så anbefales det, at man ikke går mindre end 200w, da det kræver en del kraft fra stavblenderen at pløje sig i gennem større mængder i den.

Bamix hvid

Bamix’s byggekvalitet er helt i top

Stavblenderen er forholdsvis tung og lavet i ét stykke fra top til spids. Man mærker hurtigt, at man her har at gøre med rigtig kvalitet. Det viser sig især ved, at man kan benytte Bamix’en direkte i en varm gryde til at blende saucer, supper, kartoffelmos osv. Det rigtig fede ved Bamix’en til disse opgaver er, at den modsat mange andre stavblendere ikke suger sig fast i bunden af gryden. Du holder den blot lodret i midten af gryden og så skaber den selv via hovedets konstruktion nærmest et vacuum, der suger alt ind fra 4 sider og får blendet alt rigtig godt. 1 liter suppe/sauce tager ca. 1 minut at få blendet godt i gennem og så risikerer du ikke at få skoldhed væske ud over det hele, som man kan i en almindelig blender med låg. Næsten alene til denne brug er en Bamix stavblender hele investeringen værd.

Den danske importør af Bamix – experisense – yder 5 års fuld garanti på stavblenderen på produkter købt efter 1. oktober 2013. Tidligere var det kun 3 år. Men der er historier om folk, som har haft deres Bamix i over 50 år. Den kan nærmest ikke slides ned. Jeg har haft min i 4 år og den er brugt rigtig meget og “still going strong”.

Bamix carbon

Hvad kan denne fantastiske stavblender så ellers bruges til?

Nu har jeg fortalt om sauce, suppe og kartoffelmos, men den kan selvfølgelig meget mere end det.

Noget af det jeg bruger den mest til er at lave pesto og det kan næsten ikke gøres nemmere. Brug en af de høje kander som fulgte med og kom alle ingredienserne ned i. Basilikum, parmesanost, hvidløg, pinjekerner, olivenolie, citronsaft, salt og peber. Du behøver ikke engang at hakke eller presse noget først. Stavblenderen ned oven i det hele med multifunktionsbladet på og giv den gas. Roter stille med håndledet og et halvt minut senere har du en lækker og cremet pesto med friske ingredienser. Der er ikke længere nogen undskyldning for ikke at lave det selv.

Det er også nemt at lave en dejlig, frisk og kold gazpacho på en sommerdag med Bamix stavblender. Tag den store kande og kom dejlige, søde og flåede tomater, agurk, rød peber, limesaft, balsamico, hvidløg, olivenolie, basilikum, salt og peber ned i og igen roligt arbejd dig i gennem mængden med din Bamix og et par minutter efter har du en skøn gazpacho. Kom evt. et par isterninger med ned i, hvis det er rigtig varmt og få den ekstra kold. Det klarer Bamix’en også uden problemer.

Til nytåsaften lavede jeg en lækker laksetatar til forret. Igen med min Bamix stavblender. Og igen i den store kande, hvor alle ingredienserne bare kommes ned i og følger samme procedure. Frisk laks, skalotteløg, citronsaft, persille, creme fraiche, olivenolie, salt og peber. Jeg kan ikke sige det for ofte…. Det er bare så nemt og hurtigt. Virkelig. Kødhakker bladet er også fin at bruge til sådanne opgaver.

Bamix 4 blades

Skift bladet og få en hel ny maskine

Skift til piskebladet på stavblenderen og så har du lynhurtigt en velpisket flødeskum. Det er altid bedst at bruge de medfølgende høje kander fra Bamix og så starte fra bunden og arbejde sig langsomt op af kanden. Men du skal være vågen, når du vil lave flødeskum, for du skal stort set ikke blinke med øjnene, så er fløden pisket perfekt. Ikke mere end 10 sekunder… og så overdriver jeg ikke engang. Alt afhængig af motoren så arbejder de fra 12.000 omdrejninger per minut og helt op til 22.000.

Når der er tale om så store mængder kraft, så er det heller ikke noget problem at piske selv skummetmælk op til en lækker og fyldig mælkeskum, som kan bruges i dine kaffespecialiteter eller piske bær (evt. frosne) ned i til en lækker og meget sund, cremet smoothie – på et halvt minut!

Det samme med æggehvider der skal piskes stive. Et halvt til et helt minut. Men her kræver det lidt teknik at gøre det rigtigt. Øvelse gør mester!

Er du endnu ikke imponeret af Bamix stavblender? Så bliver du det, når du ser, hvor let det er at lave frisk og lækker mayonaise. Det KAN simpelthen ikke gøres lettere og du køber aldrig igen selv en mayonaise. 15 sekunder – færdig! En opskrift på dette følger senere her på siden og den kan varieres med mange, mange variationer af smag.

Bamix processor og slicesy

Brug motorkraften fra din Bamix i minihakkeren og Slicesy

Blandt tilbehøret selv i de mindre pakker er minihakkeren – også kaldet processor -, som bruges til at hakke stort set alle tørvarer til pulver. Nødder, parmesanost, kaffebønner eller lav din egen krydderiblanding. Kun fantasien sætter grænser, men sørg for kun at bruge tørvarer, da det ellers bliver til en grød. På med låget, sæt din Bamix stavblender i og start med at “pulse” i hakkeren nogle gange og så åben låget og se, hvor langt du er nået i forhold til den konsistens, du ønsker. For det går rigtig stærkt og du kan hurtigt få dine ingredienser pulveriseret, hvor du blot ville have dem hakket let. 

Et af de få minuser ved minihakkeren er, at den er…. ja en minihakker. Der kan ikke hakkes ret meget af gangen, så større mængder må man lave over flere gange. Den kan tage ca. 100-150 gram nødder af gangen. Så hvis man f.eks. vil lave mandelmel, så kommer det til at tage nogle gange at få nok til et stort brød.

Men så har vi jo Slicesy som kan tage en del mere og den kan som sådan bruges til tørvarer også i større mængder, men der hvor den excellerer er, når man skal have revet eller snittet grønsager. Groft sagt så er det meningen, at den skal erstatte din foodprocessor og langt hen af vejen, så kan den også gøre det. Der medfølger 5 forskellige plader til både at snitte og slice dine råvarer i forskellige størrelser ligesom der er en stor kniv til at hakke med. Kniven er vinklet således, at man kan hakke ret store mængder, uden at man skal stå og ryste ingredienserne rundt for at få hakket det ens. Kniven får ingredienserne til at løfte sig og rotere indholdet. Man skal dog ikke fylde hele skålen, da det så er en meget stor mundfuld at få vendt rundt og hakket jævnt.

Bamix slicesy vegetables

Snitte- og skivefunktionen fungerer ved, at man sætter en bundplade ned i skålen, derefter sætter den størrelse riveplade ned i hakket, sætter låget på. Derefter er det rimelig lige til. Der er en tragt til at komme råvarerne ned i. Den er dog ikke særlig stor, så der skal i nogle tilfælde hakkes i lidt mindre stykker først for, at det kan komme ned i. Så sætter man stoppestykket ned i og Bamix’en op på dens plads og sætter kraft på og ellers føder Slicesy med dine råvarer. Når du er færdig er der en stang til bundpladen, som du kan bruge til at hive dine råvarer op med. Meget smart og praktisk.

Det store knivblad til Bamix Slicesy kan også bruges til at hakke kød. Så igen her kan din foodprocessor også erstattes. Den klarer både oksekød, lammekød, svinekød, kylling og fisk. Så hvis du ikke helt stoler på dit supermarked, når du skal bruge hakket kød, så køber du bare dine egne kødstykker og hakker selv. Så ved du præcis, hvad du selv bruger i din madlavning.

Skal du lave en dej til f.eks. kage, så kan du også godt bruge Slicesy med knivbladet, men den dur ikke til de mere tøre deje. Her kunne man godt have brugt en dejkrog til sin Slicesy.

Rengøring af Bamix stavblender

Når du så skal rengøre dit vidunder, så går det ligeså let som at bruge den. Du skylder den blot under vandhanen og tørrer den af. Alternativt fylder du kanden med vand og kører nogle sekunder i den.

Alt tilbehør og knive kan gå i opvaskemaskinen med undtagelse af topstykket af Slicesy.

Bamix with multifunction blade

De sidste ord om Bamix stavblenderen

Jeg startede med at skrive det og jeg vil skrive det igen her i de afsluttende ord…. Jeg elsker min Bamix stavblender!

Der er ikke så meget mere at sige til det. Den er så alsidig, at man bruger den stort set dagligt, hvis man laver mad hver dag. For mig er den blevet uundværlig i mit køkken og når jeg har skulle ud og lave mad hos andre, så har jeg ofte haft den med, hvor den også har imponeret andre.

Prisen på Bamix stavblender er høj. Men kvalitet koster og hvor billigere og dårligere stavblendere giver op og står af, så pløjer Bamix videre og holder i mange år.

Som tidligere nævnt i artiklen så anbefaler jeg, at man ikke køber en med mindre end 200w. Især når man ser på prisen, hvor en 140w Mono uden minihakkeren koster 1.099 kr og 200w Swissline boxen koster 1.299 kr – med minihakkeren (også kaldet processor).

Jeg vil løbende opdatere denne artikel med billeder og video efterhånden, som jeg får dem taget. Jeg vil også her på siden lave en opskriftsgruppe netop til Bamix, hvor den næsten vil lave det hele.

Har du selv en Bamix, så vil jeg meget gerne høre fra dig i kommentarerne herunder. Både med din oplevelse med din Bamix og evt. opskrifter, hvortil du har den i brug.

Priseksempler:
Bamix 140w Mono: 999 kroner (Wupti.com)

Bamix 200w Swissline XL: 1.399 kroner (Wupti.com)

Bamix 200w Superbox: 2.299 kroner (Wupti.com)

Bamix 350w Gastro: 1.899 kr (KitchenOne.dk)

About The Author

Mit navn er Martin og jeg lever et travlt liv som selvstændig erhvervsdrivende med flere forskellige virksomheder samt min kæreste. Jeg har dette site som en lille fritidsbeskæftigelse til at slappe af med. Her vil jeg dele en række test lavet både af samarbejdspartnere og jeg selv samt anbefale de bedste produkter til dig. Du får også mine bedste tips og tricks til at gøre din hverdag nemmere ligesom nogle af mine lækreste opskrifter fra køkkenet.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.