Alle danskere kender den. De fleste danskere elsker den. Vores gode gamle brune sovs. Ja, det hedder altså en brun sovs, når det kommer til denne mørke herlighed. Internationalt kendes den også som sauce espagnole fra det franske køkken.

Brun sovs kan laves på mange måder og de fleste vil nok lave den opbagt med skyen fra en steg, frikadeller eller andet kødsky. Tilsætte kulør, salt og peber og så ellers jævne den til. Meget simpel og bestemt ikke at kimse af.  Men den kan blive meget bedre, hvis man lægger lidt mere tid og kærlighed i den end normalt.

Derudover er denne version også væsentlig sundere og i mine øjne også mere indbydende og smuk at se på. Og vi spiser jo også alle lidt med øjnene. Personligt synes jeg selv, at dette er verdens bedste brun sovs!

Den tager tid at lave (ca. 2½ time i alt), men den er på ingen måde besværlig at gå i gang med, da den stort set passer sig selv og den er absolut hele tiden værd!

Denne brune sovs – sauce espagnole – er en af grund saucerne (Mother Sauces) fra det franske køkken, som kan bruges som base for mange forskellige lækre saucer som f.esk. den populære Demi Glace. Opskriften her på vil jeg tilføje ved en senere lejlighed.

Bon appétit!

Hvad synes I selv?

Hvis I har prøvet min opskrift, så må I meget gerne smide en kommentar med, hvad I synes om den. Hvis I har lavet en variant med den, så vil jeg også meget gerne høre, hvad I har gjort ved den og om det gjorde noget godt eller skidt for opskriften. 🙂

 

Brun Sovs / Sauce Espagnole
Verdens bedste brune sovs med inspiration fra den franske Sauce Espagnole. Den tager tid at lave, men den er absolut tiden værd og ganske nem at lave. Denne opskrift giver ca. 1½ liter, men det afhænger selvfølgelig af, hvor længe den står og simrer.
Skriv en anmeldelse
Print
Ingredienser
  1. 200g løg
  2. 100g gulerødder
  3. 100g knoldselleri
  4. 50g rapsolie
  5. 50g tomatpasta
  6. 2 liter brun fond (f.eks.Touch of Tastes kalvefond)
  7. 100g smør (+ ekstra til evt. montering til sidst)
  8. 100g hvedemel
  9. 3 laurbærblade
  10. 6 persillestilke
  11. 3 timian kviste
Instruktioner
  1. I en tykbundet gryde brunes hakket løg i grove tern i olien til de er bløde og møre uden at få farve.
  2. Hak ligeledes gulerødder og knoldselleri groft og svits med et par minutter.
  3. Tilsæt tomatpasta og fortsæt til en tilstand af nærmest karamelisering.
  4. Tilsæt herefter den brune fond og bring i kog.
  5. I en anden gryde laves en lys roux, hvor smør smeltes ved lav/middel varme, hvorefter varmen skrues godt ned og hvedemel tilsættes. Bring forsigtigt i kog under omrøring til massen bliver en let gylden kornfarve med en aroma af nødder. Cirka 5 minutter. Pisk herefter forsigtigt din roux i sovsen.
  6. Tilsæt krydderurter og lad retten simre ved meget lav varme i et par timer alt efter hvor meget tid, du har. Men helst 2 timer. Det giver en fløjlsblød sovs, når stivelsen og kornetheden bliver kogt helt ud. Har du travlt kan mindre også gøre det. Så tilføjes blot en smule mindre fond.
  7. Undervejs skummes sovsen jævnligt af for fedt og sovsen omrøres.
  8. Kør sovsen gennem et dørslag med et osteklæde eller en meget finmasket si.
  9. Til sidst kan man montere sovsen med små stykker af helt koldt smør, hvis den ikke har helt den rette konsistens. Det giver også en fantastisk flot blank overflade. Husk som altid når man monterer en sauce at tage den af varmen først. Server straks herefter.
Hjem og Test http://hjemogtest.dk/

About The Author

Mit navn er Martin og jeg lever et travlt liv som selvstændig erhvervsdrivende med flere forskellige virksomheder samt min kæreste. Jeg har dette site som en lille fritidsbeskæftigelse til at slappe af med. Her vil jeg dele en række test lavet både af samarbejdspartnere og jeg selv samt anbefale de bedste produkter til dig. Du får også mine bedste tips og tricks til at gøre din hverdag nemmere ligesom nogle af mine lækreste opskrifter fra køkkenet.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.